úterý 15. prosince 2015

Trefit střed

Kazatel Randy Pope ve své knize Insourcing píše o své službě ve sboru v Atlantě. Po nějaké době, kdy byl kazatelem, sbor rostl, početně i aktivitami. Mnozí jej viděli jako příklad úspěšného kazatele. Když o tom však sám přemýšlel popsal to tak, že měl dojem, že svou službou jakoby vystřelil šíp, který se někam zapíchl a teď se kolem šípu maluje terč, jakože trefil střed. Lidé se jej ptali, co dělá, že je tak úspěšný. On sám si však nebyl jistý, zda trefil střed a zda to, co se děje je úspěch i z Božího pohledu. Vedlo jej to ke kritické reflexi dění i určitému novému způsobu služby.
Myslím, že pro Každého z nás může být atraktivní a lákavé kolem svých dosažených úspěchů namalovat terč, jakože jsme trefili střed - bingo!!!. Avšak trefili jsme střed, který jsme měli trefit? Směřuje náš celý život do správného středu nebo radši stále přemalováváme terč podle toho, kde zrovna jsme.
Většinu svého života se ohledně svých selhání nakonec nejvíc nebojím toho, co udělám špatně, kde udělám chybu, ale spíše toho, že minu střed. nakonec i v hebrejštině či řečtině jeden z významů slova hřích je minout cíl. Minout cíl svým jednáním, svým životem. Co je ten dobrý a správný střed, kam mířit svým jednáním a celým životem, toť otázka. A ani momentální úspěšnost z pohledu našeho či našeho okolí nemusí znamenat, že jsme trefili střed. Jako bytosti schopné sebereflexe, máme možnost reflektovat, co a jak se stalo a zda je to opravdu střed či se úspěšně mineme cílem.
PaP

Žádné komentáře:

Okomentovat